BÉKÉS MEGYEI NYUGDÍJAS EGYESÜLETEK SZÖVETSÉGE

kezdőoldal
          

VIII. Országos Szenior Táncverseny (Gyula, 2016. július 2.)

Közzétéve:  2016-07-16

Nem csak a húszéveseké a világ!

Gyula adott otthont a VIII. Országos Szenior Táncversenynek

Népviseletbe és számos egyéb különleges fellépő ruhába öltözött szépkorúak lepték el július 2-án az Erkel Ferenc Művelődési Központot, ahol 9 órától egészen késő délutánig társas- és néptánc, szving, kánkán, sztep, de még törzsi tánc is szerepelt a VIII. Országos Szenior Táncverseny műsorán. Az egész napos, jó hangulatban telteseményen a fellépők és a zsúfolásig telt nézőtér valamennyi tagja egyaránt győztesnek érezhették magukat.

Az országban működő szenior táncos csoportok bemutatkozására, tudásuk összemérésére és a hagyományápolásra egyaránt lehetőséget biztosító táncverseny kiemelt célja az is, hogy a bemutatott produkciókkal a táncosok a közönség számára is kedvet teremtsenek a mozgáshoz, a felnőttkori tánctanuláshoz és az önfeledt szórakozáshoz.

– Ez a rendezvény is bizonyítja a tánc összetartó erejét, és azt, hogy a nyugdíjas társadalom aktív a mindennapokban, jelentősen kiveszi részét mások szórakoztatásában, a mostani versenyzők pedig bizonyítják, hogy tanulni, alkotni, értéket teremteni és azt másoknak átadni soha nem késő. Egyáltalán nem könnyű kiállni a színpadra, kemény felkészülés és gyakorlás előzi meg a sikert – mondta köszöntőjében Szrenka Pálné, a Békés Megyei Nyugdíjas Egyesület Szövetségének elnöke, arra buzdítva a közönség tagjait, hogy valamennyi versenyzőt nagy tapssal biztassanak, az előadott produkciókat pedig olyan szeretettel fogadják, mint ahogy azt a fellépők nekik előadják.

Az ünnepélyes megnyitón szintén köszöntőt mondó Kónya István alpolgármester arról beszélt, hogy a tavalyi táncversenynek az épület felújítása miatt nem tudtak helyet biztosítani, de most annál nagyobb örömmel teszik, hiszen a táncnak – mint ahogyan a kultúra minden szegmensének – a városban helye van. – Nagyon optimista vagyok, ezért remélem, hogy 30 év múlva ugyanitt újra találkozunk, és a mostani táncos lábú nyugdíjasok akkor is meg tudják mutatni a fiatalabb nemzedéknek, hogy nem csak a húszéveseké a világ.

Erre a gondolatra csatlakozva lépett mikrofon elé Tolnai Péter, a Békés Megyei Önkormányzat közgyűlésének alelnöke is, aki a 25 év múlva bekövetkező találkozásnak is nagyon örülne. Az alelnök köszöntőjében annak fontosságát hangsúlyozta, hogy a nyugdíjas évek is aktívan teljenek, minél inkább járjanak közösségekbe és szőjenek barátságokat.

– Az ilyen alkalmak lehetőséget és kellő impulzusokat adnak arra, hogy idős korban is lehet és nem szégyellni való, ha az ember megmutatja, hogy még mire képes – ezt már Semmelweis Ferenc, a Nyugdíjasok Szociális Fórumának elnöke mondta, aki szintén köszöntötte és kellemes kikapcsolódásra ösztönözte a jelenlévőket.
A rendezvény műsorvezetőjeként helyt álló Komlósi Kata, a Jókai Színház művésznője még felolvasta Csonka György házigazda erre az alkalomra írt versét, majd a versenyzőket szólította sorra a színpadra.
A Nyugdíjasok Békés Megyei Szövetsége által szervezett táncversenyre a megyéből Vésztőről, Szeghalomról, Bélmegyerről, Békésről és természetesen Békéscsabáról, Sarkadról és Gyuláról is érkeztek versenyzők, de az ország szinte minden térségéből  bemutatkoztak a tánccsoportok. A több mint 60 színpadra állított produkció tagjai Budapestről, Debrecenből, Miskolcról, Nyíregyházáról, Szegedről, Kabáról, Sárándról, Tiszaszentimréről, Mikepércsről, Csengerről, Berettyóújfaluból jött megmutatni tudását, de Szepetnek, Sáránd, Gyöngyöshalász, Gyöngyös, Ráckeresztúr, Hajdúszoboszló, Hosszúpályi, Abasár, Isaszeg, Hajdúdorog és Ostoros táncosai is színpadra léptek Gyulán.
A bemutatott produkciók közt a különféle csárdások, rác, szatmári és magyarbődi néptánc mellett angol és bécsi keringő, palotás, görög és spanyol tánc, szving, tengerész tánc, csacsacsa, polka, tangó, rock&roll, funky, kánkán, tiroli tánc, sztep, country is szerepelt, de olyan különlegességek is műsorra kerültek, mint a legyezőfátylas tánc, a háremőrök tánca vagy épp a rendőrnőké, de még egy núbiai és egy látványos törzsi tánc is szórakoztatta a nagyérdeműt.
A sokféle műfajból látott produkciókat a Felczán Béla által elnökölt, Szatmári Sándor és Hajas Tibor táncpedagógusokból álló háromtagú zsűri értékelte szakmailag, és a versenyzők kategóriánként  különdíjakban valamint arany, ezüst vagy bronz fokozatban   részesültek, és az eseménydús nap végén valamennyi fellépő oklevéllel, serleggel és szép élményekkel gazdagodva térhetett haza.
A rendezvény a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósult meg. További támogatók: Gyula Város Önkormányzata, Békés Megyei Önkormányzat, Fülöp Csaba önkormányzati képviselő, Tesco, Nyugdíjasok Szociális Fóruma, Nyugdíjasok Országos Szövetsége, Gyulai Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete, Békés Megyei Nyugdíjas Egyesületek Szövetsége.

A fenti összefoglaló tartalmának alapjául a Gyulai Hírlap cikke szolgált. Forrás: www.gyulaihirlap.hu

A rendezvényről készült fotókat ide kattintva tekintheti meg.

 

« Vissza a hírekhez