BÉKÉS MEGYEI NYUGDÍJAS EGYESÜLETEK SZÖVETSÉGE

kezdőoldal
          

Kirándulás

Közzétéve:  02-10-15

A BÉKÉS MEGYEI NYUGDÍJAS EGYESÜLETEK SZÖVETSÉG 2015. évben is megrendezi a megye nyugdíjasainak a kirándulást.

Az időpont 2015. július 23-26. 4 nap 3 éjszaka autóbusszal.

A szállás: Nagyatád Hotel Solar
Elhelyezés: 2-3 ágyas szobákban
Étkezés: Svédasztalos reggeli és vacsora
Minden este vacsora utáni zenés táncest

Részvételi díj: 35.000.-Ft/fő

1. nap: Békéscsaba – Nagyatád Haditechnikai Park megtekintése idegenvezetővel

A Nagyatádi Hadiparkot, melyet a 69. Harckocsi Ezred Baráti Köre az ezred történetének megörökítésére és Nagyatád Város katona hagyományainak megőrzésére hozták létre. A nagyobb méretű kiállítási tárgyak a szabad ég alatt, míg a kisebbek a múzeum épületében tekinthetők meg.

2. nap: Nagykanizsa - Milleneumi sétakert

A Sétakert a város legnagyobb területű, 4 hektáros parkja. Már az 1850-es években létezett egy városi sétatér-alapítvány, mely gyarapodott évről-évre. 1896-ban Tripammer Gyulának, a Szépítő Egylet ügyvezető-elnökének javaslatára vették fel a millenáris díszközgyűlés programjába egy promenád létesítését.

További Látnivalók, nevezetességek:
Inkey kápolna – Nagykanizsa:

1768-ban épült, négykaréjos alaprajzú centrális barokk műemlék kápolna. Inkey Boldizsár, családjának talán legjelentősebb birtokszerzője emeltette. A kupolaboltozatos kápolna tetején kicsiny, nyolcszögletű torony, falát lapos pilaszterek tagolják, egyszerű, korábban kovácsoltvas ráccsal zárt bejárata fölött ovális ablakkal, felül háromszögletű timpanonnal.

Termál- és Gyógyfürdő - Nagyatád

A város északi részén a kétezer fő befogadására alkalmas Termál Strandfürdő várja a pihenni vágyókat, amelyet 1989-ben adtak át. Parkosított, ligetes területe, modern környezete ideális körülményeket teremt a nyaralni, napozni, pihenni, sportolni vágyóknak. Az ország egyik legszebb és legkellemesebb fürdői közé sorolt strand hathektáros területén négy medence található.

Az 1997-ben épült, pezsgőfürdős termálmedencét a hűvösebb időben is szívesen látogatják. A medence alakos, nagysága 225 m2, vizének hőfoka 34-38 °C. A medence szabadtéri, az erős napsütéstől és a szitáló esőtől a felette elhelyezett különleges kialakítású tetőszerkezet védi a fürdőzőket, akik itt ülőpadokon is pihenhetnek, de élvezhetik a termálvíz jótékony hatását (gyomorbetegségek, reumatikus megbetegedések), a légfúvásos pezsgőfürdő masszírozó hatását és a tölcsér alakú szökőkútból lezubogó víz dögönyöző élményét.

A legújabb létesítmény a 2003-ban épült, 28-30 °C vízhőmérsékletű, 531 m2-es élménymedence. Itt vállzuhany, buzgárok, derékmasszázs, vízáram, vízi terasz, napozóterasz, napozósziget, levegő- és vízbefúvások várják a vendégeket. 2006-ban a gyermekek nagy örömére megépítésre került egy kamikáze és egy anakonda csúszda, melyek vidám színeivel csalogatják a fürdőzőket.
A családias üdülés kényelmét teremti meg a gyerekeknek kialakított kispancsoló - mely 32-34 °C-os - és a fából készült játszótér.

3. nap:  Kaposvár - Nagyboldogasszony Székesegyház
A Kossuth tér kétségtelenül legimpozánsabb épülete a Nagyboldogasszony Székesegyház. Helyén már 1702-ben is templom állt, egy aprócska fatemplom, ám a sok vihar megélt épületnek az állaga annyira leromlott, hogy le kellett bontani. A második templom az 1700-as évek közepén készült el, de ez is hamarosan kicsinek bizonyult a város megnövekedett lakosságához.
A mai neoromán épületet 1886. szeptemberében szentelték fel. Legrégebbi szobra egy barokk korból származó Madonna, de nevesművészek keze munkáját dicsérik az oltárok, a carrarai márványból készült szenteltvíztartók, a templom szobrai és színes üvegablakai is. A főoltár mögött lévő ablakok balról jobbra haladva Szent Lászlót, Nagyboldogasszonyt és Szent István magyar királyt ábrázolják. A szenteltvíztartók karrarai márványból készültek Brandceisz János tervei szerint 1936-ban. A mélyedéseket ízléses, finom, lapos domborművek díszítik.
Külön említést érdemel a székesegyház déli oldalát díszítő Szent István kút, Bory Jenő alkotása, valamint a főbejárat mellett álló rokokó Mária oszlop, továbbá a templom előtt látható Nepomuki Szent János szobor, amely a város második legrégebbi szobra (1742-ben faragták, a város védőszentjéről). A templom tornyában négy harang lakik. Közülük a legnagyobb az 1434 kilogramm súlyú, amelyet a Nagyboldogasszonyról neveztek el.

Szentjakabi Bencés Apátság Romkert Kaposvár

Az 1061-ben alapított bencés apátság román stílusú épületmaradványa Kaposvár legrégebbi védett műemléke. Az egykori kerengőben kialakított kőtárban szép román kori és gótikus bordaprofilok láthatók; kiszolgáló épületegyüttesében pedig Somogyi Győző festőművész magyar királyokról készített arcképcsarnoka látható.
A romkertben szabadtéri színpad, kilátó, büfé és alkotóház (14 fő részére szállás lehetőséggel) is helyet kapott.
A szép fekvésű monostor rekonstruálását követően, 2001. augusztus 20-tól szabadtéri színházi és zenei estek, képzőművészeti táborok színtereként szolgál, melyek közül kiemelkedik a Szentjakabi Nyári Esték szabadtéri művészeti fesztivál és a Bencés Napok rendezvény.

Babavilág  múzeum

Nyersné Meláth Veronika porcelánbaba gyűjteménye a kaposvári magángyűjtemények legújabb gyöngyszeme. A mintegy 350 porcelánbabát bemutató kiállítás a Festők Városa Hangulatfesztivál rendezvénysorozat ideje alatt nyílt meg. Látványos programlehetőséget kínál az egyéni érdeklődők mellett az óvodás és iskolás csoportok számára is.


4. nap:  Mohácsi Történelmi Emlékhely és a Busóház megtekintése

Az 1526. augusztus 29-i mohácsi csata helyszínén, régészeti feltárásokat követően, 1976-ban nyílt meg a Történelmi Emlékhely. A park területe 1700 katona végső nyughelye.

A tömegsírok között II. Lajos király, Szulejmán szultán, Tomori Pál, Kanizsai Dorottya, és sok-sok névtelen vitéz fából kifaragott szobrait láthatjuk. A fegyvereket, lovakat megidéző sírjelek sokasága eleven mozgást teremt a csendes sírkertben. Megkondíthatjuk a kis lélekharangot, amelynek hangja tovább fokozza a sírkert magasztos hangulatát.
Az emlékhely 2011-től megújult formában várja a látogatókat. A Szent Koronát formázó új impozáns kiállító- és kilátóépület több szinten ad helyet kiállításoknak, melyek között a korabeli fegyverek ugyanúgy megtalálhatóak, mint a technika XXI. századi színvonalának köszönhető interaktív terepasztal. A kupola formájú felső szinten lévő kilátóból a vendégeknek lehetőségük nyílik a magasból megtekinteni a virágot formázó sírkertet.

Busóház

A műfajilag nehezen meghatározható látványosság sajátos egyvelege a panoptikumnak és a néprajzi kiállításnak. A 100-120 négyzetméteres terembe belépő nézővel szemben egy 20 tagú busócsoport látható, mintegy kimerevítve, „felvonulás” közben. A vasvázra szerelt, kitömött, embernagyságú figurák között három sokác leány is található és a menet fölé magasodva boszorkányruhában Mata, a híres jankele-vezér alakja tekint le népére és a szemlélőkre.

Amennyiben a fenti program elnyerte a tetszését, kérem a mielőbbi visszajelzést!

Jenei Andrásné
06/30-557-8745, 06/66-427-054
 

 

« Vissza a hírekhez