BÉKÉS MEGYEI NYUGDÍJAS EGYESÜLETEK SZÖVETSÉGE

kezdőoldal
          

HAGYOMÁNYŐRZŐ NÉPDALKÖRÖK VALAMINT SZÓLÓÉNEKESEK RÉGIÓS DALOS VERSENYE

Közzétéve:  2024-06-11

A Művelődési Központ környéke már kora reggel benépesült, mivel sokan buszokkal, gépkocsikkal érkeztek a fellépés helyszínére. A fellépők hozták magukkal a hagyományokhoz illő ruháikat és cipőiket.

A rendezvényt az Önkormányzat nevében Kálmán Tibor Békés Város polgármestere, a rendezvény fővédnöke nyitotta meg, aki meleg szavakkal köszöntötte a megjelenteket.

Deákné Domokos Julianna tanácsnok, beszédében méltatta a rendezvény jelentőségét.

A megmérettetésre nagyon sok településről érkeztek kórusok, népdalkörök és szólóénekesek.

A versenyen 32 benevezett, 18 szólóénekes és 14 dalkör, 167 fellépő állt a színpadra, akik nagy örömmel, szeretettel adták elő versenyszámaikat. Szlovák és román nyelvű előadások is színesítették a hagyományok életben tartását.

Igazi fesztiválhangulat jellemezte az eseményt, bizonyítva a zene összetartó erejét, és azt, hogy a nyugdíjas társadalom aktív a mindennapokban és jelentősen kiveszi a részét mások szórakoztatásában. A fellépők bizonyították, hogy tanulni, alkotni, értéket teremteni és azt másoknak átadni soha sem késő. A sikert pedig kemény felkészülés és gyakorlás előzi meg.

A műsorszámokat hangszeres kíséret is színesítette. Felhangoztak a citera, a tangóharmonika, a szaxofon hangjai. Az iskola ebédlőjében a részvevők közösen fogyasztották el a jóízű ebédet. Köszönetünket fejezzük ki a konyha dolgozóinak a gyors és udvarias kiszolgálásért.

A színpadtermet az egész nap folyamán a vidámság, a jókedv, a felhőtlen kikapcsolódás és az önfeledt szórakozás jellemezte. Amíg a zsűri értékelt harmonika és citerakíséretre együtt énekelt a közönség a fellépőkkel.

 

A versenyszámokat háromtagú szakavatott zsűri értékelte. Barna Zoltán, Horváth Andrea és Pörneki Anikó. Barna Zoltán a zsűri elnöke, értékelőjében méltatta a rendezvény jelentőségét, a hagyományőrzést, a népi kultúránk ápolását, és szakmai tanácsokkal látta el a versenyzőket. Elmondta, hogy nagyon nehéz dolga volt a zsűrinek, nagyon magas színvonalú produkciókat láthattunk. A zsűri elnökének részletes értékelése után a díszoklevelek mellett tárgyjutalmat is átvehettek, akik megmérettették magukat.

 

A rendezvényen a zsűri döntése alapján kiemelt arany minősítést kapott: Baloghné Kiss Zsuzsanna (Hajdúnánás), Határőr Nyugdíjasok Orosházi Egyesülete – férfi énekkara, Papp Mátyás Imre (Hajdúnánás), Fehér László (Köröstarcsa), Biharugrai Népdalkör, Csabacsűdi Hagyományőrző Népdalkör, Kiss Ferenc (Gyula), Kovács János (Debrecen), Bartis Márton (Szeghalom), Bazsarózsa Népdalkör (Berettyóújfalu).

A fellépők közül arany minősítést kapott: Körösladányi „Őszikék” Dalkör, Csabacsűdi Obsitosok, Békési Hagyományőrző Népdalkör, Orosz Sándor (Csorvás), Kozák Lászlóné (Hajdúnánás), Csanádapácai Dalkör, Gerlai Május 1. Nyugdíjas Klub énekkara, „Illés Panna” Népdalkör (Gyula), „Estike” Népdalkör (Sarkad), Mezőmegyeri Őszirózsa Dalkör, Tóth András (Orosháza), Torma Ernőné (Gyula).

Ezüst minősítést kapott: Árva Lajos (Okány), Szeghalmi Búzavirág Nyugdíjas Egyesület Nefelejcs énekkara, Csapóné Papp Zsuzsanna (Csabacsűd), Virág Jánosné (Sarkad), Nagyné Kapás Júlia (Berettyóújfalu), Flinta Jánosné (Gyula), Kétegyházi Márki Sándor Román Nemzetiségi Nyugdíjas Klub énekkara.

Különdíjat kapott: Krasznai Istvánné (Gyula), Szatmári Jánosné (Doboz), Tyichi Mátyásné (Békéscsaba).

 

 

Gratulálunk a fellépőknek!

A szövetség elnöke zárszavában elmondta, hogy ezen a napon mindenki nyert, mert együtt lehettünk szeretetben és csodálatos dalokat hallgathattunk meg. Az ilyen rendezvényeknek közösségépítő ereje van, a jelenlévők egy közös énekléssel ezt meg is erősítették.

A rendezvény győztesei készülhetnek az országos megmérettetésre: Sátoraljaújhelyen a Szenior Dalkörök XII. Országos Fesztiválján állhatnak ismét a zsűri elé.

 

 

Rendezvényünket támogatta: a Miniszterelnökség, a NEA, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Békés Vármegyei Önkormányzat és Békés Város Önkormányzata.

 

 

Galéria megtekintése »

 

« Vissza a hírekhez