BÉKÉS MEGYEI NYUGDÍJAS EGYESÜLETEK SZÖVETSÉGE

kezdőoldal
          

RÉGIÓS VERS ÉS PRÓZAMONDÓ VERSENY - Békéscsaba

Közzétéve:  2024-06-11

Békés Megyei Nyugdíjas Egyesületek Szövetsége 2024. április 19-én (pénteken) 10.00 órától rendezte meg a RÉGIÓS VERS, ÉS PRÓZAMONDÓ VERSENYÉT Békéscsabán a Békés Megyei Könyvtárban (5600 Békéscsaba, Kiss Ernő utca 3.)

A megye nyugdíjas társadalma életminőségét javító törekvéseink elsősorban a szabadidő hasznos eltöltését célzó országos, régiós és megyei rendezvények, valamint rekreációs programok megszervezésében és rendezésében nyilvánulnak meg. Ezek a programok (direkt, ill. indirekt módon) folyamatos értelmes elfoglaltságot, hasznos időtöltést jelentenek tagszervezeteink számára. Tapasztalataink szerint hozzájárulnak a nyugdíjasok önmegvalósításához, fontosságtudatuk erősítéséhez.

A versenyre 17 versmondó jelentkezett a kiírásnak megfelelően, Radnóti Miklós művei és egy szabadon választott költő műve hangzott el.

A megjelenteket Valachné Körözsi Eszter, a szövetség alelnöke és Lukoviczki Anna, a Békés Megyei Könyvtár részlegvezetője köszöntötte.

A programon a versenyzők mellett szép számmal vettek részt hozzátartozók, érdeklődők és egyesületi tagok is.

A szövetség alelnöke köszönetet mondott Juhász Zoltán igazgató úrnak és Lukoviczki Annának, a könyvtár részlegvezetőjének és munkatársainak, hogy évről-évre helyet adnak a Békés Megyei Könyvtárban a rendezvényünk megrendezéséhez és minden segítséget megadtak ahhoz, hogy méltó képpen ünnepelhessünk.

Ezt a mai versmondó versenyt, Radnóti Miklós emlékére, tiszteletére rendeztük meg. Radnóti Miklós, a magyar modern líra egyik legkiemelkedőbb alakja fiatalon elhunyt költőnk.

A versenyzőket háromtagú zsűri véleményezte: Lukoviczki Anna, a könyvtár részlegvezetője, könyvtári szakértő, Szabó Ila, magyar-orosz- német szakos középiskolai tanár, költő, és Brandt Lászlóné, nyugdíjas pedagógus. Az idei mezőny is rendkívül erős és felkészült volt.

Szebbnél szebb versekkel és előadásmóddal kápráztatták el a versmondók a résztvevőket.

A zsűri értékelte a versválasztást, a művészi beszédet és a művészi hatást. Minden résztvevő oklevelet és ajándékkönyveket kapott. A zsűri egybehangzó véleménye alapján a következő eredmények születtek:

A kiemelkedő teljesítménye alapján továbbjutott az országos versenyre:

 

Bánfi – Zsilák Mária (Békéscsaba) Radnóti Miklós: Levél c. versével

Fehér Irén (Mezőkovácsháza) Radnóti Miklós: Nem tudhatom c. versével

Gádoros Mária (Újkígyós) Radnóti Miklós: Himnusz a békéről c. versével

Lévai Sándorné (Szeghalom) Radnóti Miklós: A meredek út egyik példányára

Pataj Andrásné (Békéscsaba) Radnóti Miklós: Huszonnyolc év c. versével

Perei Károlyné (Sarkad) Radnóti Miklós: Huszonnyolc év c. versével

Különdíjasok:

Czernák Ferenc Lajos (Arad) Radnóti Miklós: Második ecloga

Nagy Imréné (Szeghalom) Radnóti Miklós: Erőltetett menet

Orosz Sándor (Csorvás): Pécsi Ágnes: Tudod anya

Szabóné Pataki Eszter (Debrecen): József Attila: Anyám

Őrhalmi Sándor (Szeged): Radnóti Miklós: Hetedik ecloga

Valamennyi versmondónak ezúton is gratulálunk és további szép sikereket és jó egészséget kívánunk.

Köszönet a szervezésben való részvételért az elnökség tagjainak, fellépőinknek és mindazoknak, akik hozzájárultak rendezvényünk sikeréhez.

Rendezvényünket támogatta:

A Miniszterelnökség, a NEA, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Békés Vármegyei Önkormányzat és Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata.

 

Galéria megtekintése »

 

« Vissza a hírekhez