BÉKÉS MEGYEI NYUGDÍJAS EGYESÜLETEK SZÖVETSÉGE

kezdőoldal
          

Idősek Világnapjával egybekötött „Őszutó Fesztivál” és VII. Kolbászolimpia

Közzétéve:  2023-10-25

2023. szeptember 30. rendezte meg a Békés Megyei Nyugdíjas Egyesületek Szövetsége, az Idősek Világnapjával egybekötött „Őszutó Fesztiválját” Békéscsabán, a CsabaPark Rendezvénycsarnokban. A rendezvényen a Nemzetközi Idősek Világnapját ünnepelhettük, és a hagyományossá vált VII. Kolbászolimpiát tartottuk meg.
A megjelenteket Szrenka Pálné, a Szövetség elnöke köszöntette, és kiemelte, hogy számunkra minden nap világnap, mert nap mint nap foglalkozunk a hátrányos helyzetűekkel, az elesettekkel, a rászorulókkal. Ezen a rendezvényen lehetőség van a hagyományok átadására és a közösségépítés erősítésére. Évtizedes hagyománya van a nyugdíjasok Kolbászolimpián való szereplésének, melyet az idén a VII. önálló „Őszutó Fesztivál” keretein belül rendeztünk meg,
amelyen 21 tehetséges gyúrócsapat mérte össze a tudását. A megyei nyugdíjas szervezetek benevezett csapatai egységesen helyben vehették át az alapanyagokat, az egyénileg előkészített belevalókat és a kolbászkészítéshez szükséges még az elődeink által is használt felszereléseket, ők maguk hozták.
Csodálatos asztaldíszeket, kompozíciókat láthattunk az asztalaikon, és nagy lelkesedéssel készített, sajátos egyedi ízesítésű kolbászokat. A dekorálásra, a formaruhákra, a higiéniára, a versenyzők nagy gondot fordítottak, mivel a szakmai zsűri ezt is értékelte. A remekműveket többféle szempont figyelembevételével, a leadott, majd a kisütött 25 centiméteres rejtett jelölésű kolbászminták kóstolása után, a szakértő zsűri értékelése alapján megszülettek a döntések.
A zsűri tagjai voltak: Hegyi Béla mesterszakács Békéscsabáról, valamint Szatmári Gyula és Barabás János mesterszakácsok Gyuláról.

Az egész napos jó kedvről és a még jobb hangulatról zenészünk Kékegyi István és vendégeink gondoskodtak.

A himnusz közös eléneklése után az Idősek Világnapi ünnepsége köszöntőkkel kezdődött el.
Herczeg Tamás, országgyűlési képviselő, meleg szavakkal köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, az Idősek Világnapja arra is felhívja a figyelmet, hogy a társadalom szinte minden szereplőjének felelőssége van az idősekkel kapcsolatban. Szarvas Péter, Békéscsaba Megyei Jogú Város Polgármestere ünnepi köszöntőjében kifejtette, a Világnapon azért mondanak köszönetet az időseknek, mert évtizedeken át építették az országot, amire csak hálával és tisztelettel gondolhatunk. Müller János, a NYOSZ alelnöke köszöntőjében méltatta az Idősek Világnapja jelentőségét. Tevékenységük, aktivitásuk óriási közösségi erőt mutat. Ezután Nyikora Péterné, a NEA Kollégiumi tagja, valamint Herczegné Számel Annamária, a Békés Vármegyei Civil Szolgáltató Központ irodavezetője mondta el köszöntőjét.

Ebből az alkalomból Szrenka Pálné külön köszönetet mondott azoknak az önkénteseinknek, egyesületi és klubvezetőinknek, akik nap, mint nap segítségünkre vannak és együttműködnek velünk abban, hogy nyugdíjasaink minél szebb, aktív kort éljenek meg. A Nemzetközi Idősek Világnapjának egyik fő feladata, hogy ráirányítsa és felhívja a környezetünkben élők figyelmét a szépkorúakra, ezt tartja szem előtt a megyei szövetség. Elnök asszony és a NYOSZ alelnöke a tagszervezetek részéről javasolt, hosszú ideje kiemelkedő munkát végző tagok közül, 24 főnek nyújtott át elismerő oklevelet és ajándékcsomagot a közösség érdekében kifejtett kimagasló, áldozatkész munkájuk elismeréséül.

Az elismerések átadása után Németh Nyiba Sándor, a Magyar Kultúra Lovagja, a Krúdy Gyula Irodalmi Kör elnöke ünnepi műsorát hallgathatta meg a szépszámú közönség. A kiemelkedő hangulatú műsor után a közös ebéd menüjéből nem hiányozhatott a hagyományos csabai kolbász sem.
A jóízű ebéd elfogyasztása után került sor a VII. Kolbászolimpia eredményhirdetésére, amikor a szakmai zsűri részletes indoklások mellett hirdette ki a döntését. Az általunk alapított vándorkupa minden évben új gazdára talál. A benevezett csapatok mindegyike arany emlékmedált és oklevelet kapott. Az első három helyezetnek járó serleget, a különdíjasoknak járó serleget, díszoklevél kíséretében vehették át a nyertes csapatok. A hagyományokhoz híven, idén is az első helyezett csapata vihette haza a méretes vándorkupát.

A VII. Kolbászolimpia helyezettjei:
I. helyezett: Sarkad és Vidéke ÁFÉSZ Nyugdíjas Egyesület „Malackodók” csapata.
II. helyezett: Lencsési Nyugdíjas Klub „Lencsési mazsolák” csapata.
III. helyezett: Békéscsaba Városi Nyugdíjas Egyesület – Néptánc I. csapata.
Különdíjasok: Sarkadkeresztúri Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesületének „Tip-Top Mamák” csapata, a Gerendási Nyugdíjas Egyesület csapata, a Zsadányi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete csapata, és a Békéscsaba Városi Nyugdíjas Egyesület – Néptánc II. csapata.

Örömünkre szolgált, hogy az egész napos rendezvényünk fergeteges hangulatban zajlott, minden nyugdíjas társunk búját-baját maga mögött hagyva kikapcsolódhatott, szórakozhatott, és szeretetben együtt lehetett a közel 450 fős vendégsereg.

A rendezvényt támogatta: a Miniszterelnökség, a Nemzeti Együttműködési Alap, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Békés Vármegyei Önkormányzat, Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Békés Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ.

Galéria megtekintése »

 

« Vissza a hírekhez