BÉKÉS MEGYEI NYUGDÍJAS EGYESÜLETEK SZÖVETSÉGE

kezdőoldal
          

Családi Egészség és Sportnap - 2019. augusztus 02. - Békéscsaba - CsabaPark

Közzétéve:  2019-08-13

Békéscsaba a pénteki esemény – melyre a BMNYESZ tagszervezetei közül közel ötvenből érkeztek idősek – már több évtizedes hagyományra tekint vissza.

A CsabaParkban már messziről érezni lehetett az ínycsiklandó bográcsos pörkölt illatát. A programnak otthont adó épület előtt felállított pavilonok alatt javában készült az ebédrevaló, százhetven kiló sertéshúsból főtt a pörkölt. Civil csapatok főzőversenye is zajlott egyben hét csapat részvételével. Dupla volt a tét, hiszen nemcsak a vendégeknek, hanem a zsűrinek is meg kellett felelni. Bent a csarnokban folyamatosan tele volt a színpad, ahol a nyugdíjasklubok tagjai szórakoztatták énekkel, tánccal kortársaikat. A nap második felében életmód - tanácsadás, egészséges táplálkozás, egészségmegőrzéssel kapcsolatos előadásokat hallgathattak az érdeklődök. A nap egyik legnépszerűbb programja a labdajátékoknál a kapura rúgás, de kosárlabda, teke és tollaslabda is remek elfoglaltságot jelentett. Ami idén újdonság volt, az az asztalitenisz, két asztalt is felállítottak, ahol folyamatosan ment a játék. A nagypapák, nagymamák, unokák szellemi totóból és ügyességi játékokból álló csapatversenyein is nagy volt az aktivitás. – A rendezvényünk célja a mozgás és a kikapcsolódás. Igyekszünk úgy felkészülni, hogy mire ideér a négyszáz vendég, addigra minden adott legyen – mondta érdeklődésünkre Szrenka Pálné, a Békés Megyei Nyugdíjas Egyesületek élén 10 éve munkálkodó elnök. Nagyon fontos, hogy aktív életet éljenek az időseink, és ehhez szerintem a testi- lelki, szellemi felfrissülés elengedhetetlen, és mi arra törekszünk, hogy ez meglegyen. Büszkék vagyunk arra, hogy a szabadidő eltöltésére számos programot tudunk a nyugdíjasainknak nyújtani, Köszönettel is tartozunk nekik, hiszen helyi szinten is nagyon aktívak. Számtalan helyen rendeznek sportnapokat, tánccsoportok működnek, melyekkel folyamatosan járják a megyét és az országot. Olvasókörök alakultak, és különböző vetélkedőket szerveznek. Az külön öröm számomra, hogy a helyben működő kluboknak vagy egyesületeknek köszönhetően az idős emberek nincsenek egyedül a településükön, hiszen sokaknak más városokban vagy külföldön élnek, dolgoznak a gyerekeik. Részt vesznek a programokon, és számíthatnak tagtársaikra, a klubvezetőkre akkor is, ha bármiféle gondjuk adódik, például ha valaki lebetegszik, van, aki meglátogassa. A helyi szervezetek, de természetesen a megyei szövetség akár jogi kérdésekben is segít. Folyamatosan küldik be a nyugdíjkérelmeket a szövetséghez, amit mi továbbítunk. Tenni kell a tagszervezeteink nyugdíjasaiért folyamatosan, akik ezt a gondoskodást észre is veszik. Ha csak elvárnánk a támogatást a külső szervezetektől, akkor az egész nem működne jól. A megyei szövetség elnöke örömmel újságolta, hogy idén már egy klub és két egyesület lépett be a megyei szövetségbe. Az egyik, a gyomaendrődi Holdfény Nyugdíjas Klub a közelmúltban alakult. Legutóbb a csárdaszállásiak léptek be a közel 90 klubot és egyesületet tömörítő szervezetbe.


Alighogy véget ért az idei Családi Egészség és Sportnap, máris el kezdték szervezni a következőt, hiszen Szrenka Pálné ígérete szerint a hagyományt folytatják.

Csapatok és értékelések

A Családi Egészség és Sportnapon egyénileg nem értékelték a versenyzőket. A benevezett csapatok oklevélben és aranyéremben részesültek. A nagyszülők és unokák kvíz versenyén kilenc csapat nevezett. A gyermek rajzversenyen tizenketten vettek részt, a kapura rúgásnál kilenc, a tollaslabda-és pinpong számokban két-két csapat vett részt.

Békés Megyei Hírlap, 2019. augusztus 7. Gajdács Pál

 

« Vissza a hírekhez