BÉKÉS MEGYEI NYUGDÍJAS EGYESÜLETEK SZÖVETSÉGE

kezdőoldal
          

IDŐSEK VILÁGNAPJA - "Őszutó Fesztivál" - II. KOLBÁSZOLIMPIA, Békéscsaba CsabaPark, 2018. október 12.

Közzétéve:  2018-10-29

Gyúrták a kolbászt, zengett a dal, ropták a táncot a Békés megyei nyugdíjasok

Az idei Nemzetközi Idősek Világnapja alkalmából október 12-én Békéscsabán a CsabaParkban rendezte meg a Békés Megyei Nyugdíjas Egyesületek Szövetsége a „Békés Megyei Nyugdíjas Fesztivált és a II. Kolbászolimpia” nagyrendezvényét melyre a megye mintegy 80 tagszervezetéből 500 főnél is több idős ember érkezett Sarkadkeresztúrtól-Szeghalomig, Orosházától-Biharugráig, Gerendástól-Békésig.

A megyei fesztivált résztvevőit Szrenka Pálné a Békés Megyei Nyugdíjas Egyesületek Szövetsége elnöke – aki a NYOSZ alelnöke, a Civil Szervezetek Szövetsége alelnöke, a Magyar Kultúra Lovagja – üdvözölte.

Az Idősek Világnapja és  II. Kolbászolimpia rendezvényt Herczeg Tamás Országgyűlési képviselő nyitotta meg, elismerését fejezte ki a remek szervezésért, a nagyszámú közönségnek pedig jó szórakozást kívánt.

Köszöntőt mondott többek között Semmelweis Ferenc a Nyugdíjasok Szociális Fórumának elnöke  Budapestről, valamint Herczegné Szabó Mariann a NEA Kollégiumi tagja is.

A megyei nagyrendezvény vendégei voltak az Arad Megyei Liga nyugdíjas partnerszervezet képviselői is.

A megnyitót követően kezdetét vette a vendégek által nagyon várt nyíltszíni látvány disznóvágás, amelyhez a békéscsabai Árpád Pálinkaház Manufaktúra ízletes pálinka kóstolói adták a jó hangulatot, valamint a CsabaParkban helyben készített ízletes hagymás vér puha házi kenyérrel kóstolása sem maradhatott el.

A bemutató és kóstolók után a szervezők kiosztották a megyéből az egyedi kolbászgyúrásra, kolbászkészítésre jelentkezett 28 „gyúró csapatnak” a húst és elkezdődhetett a rendezvény egyik fő attrakciója a második alkalommal kiírt Kolbászolimpia. (Több éven át vettünk részt a Csabai Kolbászfesztivál kolbászkészítő versenyén, de úgy gondoltuk, hogy a saját, a megyei Idősek Világnapjai alkalmából minden évben mi magunk, saját magunknak rendezzük meg a Kolbászolimpiát).

A csapatok az átvett színhúst saját eszközeikkel darabolták, darálták, ízesítései saját receptek alapján történtek, házi őrölt pirospaprika és egyéb hozzávalók alkalmazásával. Mindezek egybegyúrása, betöltése után a szakmai zsűri 28 nyers kolbászmintát értékelt, majd a megsütésük után bírálhatott el.

A zsűri szigorú szempontjai között szerepelt a megjelenítés, a higiénia, az asztaldíszítés, a vendégfogadás, stb. valamint főelemként a kisütött kolbászok ízei.

A szakmai zsűri feladatait Sztanek Ilona és Mazán Árpád a Békéscsabai Kolbászklub alapító tagjai, szakemberei lelkiismeretes és odaadó munkával látták el.

A II. Kolbászolimpia közel két órás kolbászkészítő „gyúró” versenye közben sem unatkozott a nagyszámú vendégsereg. Szemmel kísérhették a kolbászgyúró csapatok lelkes munkáját, közben szórakozhattak, mivel a kitűnő zenei hangulatról Petneházi Géza zenész gondoskodott. Sosem volt üres a színpad előtti tér, ropták a táncot a nyugdíjasok a rendezvény teljes időtartama alatt.

Ennyi vidám, önfeledtem mulatozó idős embert ritka együtt látni – nyilatkozta az egyik megyei klub alapító tagja – biztos hogy jövőre is eljövünk.

A kolbászkészítést követően került sor a második kiemelkedő programra, amikor is a nemzetközi Idősek Világnapja alkalmából 21 fő megyei nyugdíjas, önkéntes munkás vehetett át elismeréseket.

„Ez az esemény közösségépítés. A rendezvény célja, szeretetben legyünk és gondtalanul töltsük el legalább ezt a napot, legalább ekkor elfelejtsük a mindennapi problémákat. Az idős emberek találkozhatnak egymással, énekelhetnek, táncolhatnak, jól szórakozhatnak, na meg kolbászt is „gyúrhatnak”.  Az idei Idősek Világnapja alkalmából ma huszonegyen kapnak elismerést a legaktívabbak közül, akiket a klubok és az egyesületek terjesztettek fel – mondta Szrenka Pálné a szövetség elnöke, aki Zalai Mihállyal a Békés Megyei Közgyűlés elnökével adta át a díjakat.” (Békés Megyei Hírlap,2018.10.13.)

Az elismerések átadása után Szrenka Pálné a szövetség elnöke köszönetet mondott Zalai Mihálynak a megyei közgyűlés elnökének azért a folyamatos támogatásért, amit a szövetség munkájának megyei és országos rendezvényei kaptak eddig. Ezt a munkát elismerve Csendes Ferenc festőművész – aki a Magyar Kultúra Lovagja, a Magyar Köztársaság Ezüst érdemkereszt tulajdonosa – egy saját készítésű képzőművészeti alkotással köszönte meg az elnök úr eddigi támogatását, kérve a megyei szövetség munkájának további segítését.

Az ünnepi elismerések átadása után a több mint félezernyi nyugdíjas vidám hangulatban, jó étvággyal fogyasztotta el az alkalomhoz illő hurka, kolbász, cigányka menüsorú „disznóságokat”.

A jóízű ebédet követően a kisütött kolbászok és értékelésük is megérkezett. A szakmai zsűri alapos döntése alapján kihirdetésre kerültek  a II. Kolbászolimpia eredményei.

Sztanek Ilona zsűrielnök ismertette a kolbászolimpia csapatainak helyezéseit, indokolva a döntéseiket. Az első három helyezett serleggel lett jutalmazva, a további elismertek, különdíjasok vastag szárazkolbászokat, ajándékkosarakat vehettek át a szponzori támogatások jóvoltából és természetesen díszoklevelet is.

A II. Kolbászolimpia helyezettjei:

  • helyezett : Határőr Nyugdíjasok Orosházi Egyesülete - 1. csapat,
  • helyezett : Békés Város Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete,
  • helyezett : Sarkadkeresztúri Nyugdíjas Érdekvédelmi Egyesület,

A II. Kolbászolimpia különdíjasai_

  • Gerendási Nyugdíjas Egyesület,
  • Békéscsabai Városi Nyugdíjas Egyesület,
  • Őszikék Nyugdíjas Egyesület, Körösladány,
  • Nyugdíjas Érdekvédelmi Egyesület, Gyula,
  • Határőr Nyugdíjasok Orosházi Egyesülete – 2. csapat,
  • Békéscsabai Városi Nyugdíjas Egyesület Néptánc csoportja,
  • Békési Nyugdíjasok Egyesülete,
  • Orosházi Nyugdíjasok Egyesülete,

A II. Kolbászolimpia Vándorserlegét: (mely idén 2. alkalommal lett átadva)

  • Határőr Nyugdíjasok Orosházi Egyesülete – 1. csapata  vehette át.

A II. Kolbászolimpia kiemelt támogatói:

  • Emberi Erőforrások Minisztériuma,
  • Békés Megyei Önkormányzat,
  • Hanó Mikós Békéscsaba alpolgármestere, fővédnök,
  • Árpád Pálinkaház Manufaktúra,
  • Gyulai Civil Szervezetek Szövetsége,
  • Mokán István Sarkad polgármestere,  
  • Makra Tibor Biharugra polgármestere,
  • CsabaPark Békéscsaba,

Az Idősek Világnapja 2018. évi díjazottai:

Halász Istvánné (Battonya), Gajdos Istvánné (Mezőkovácsháza), Kiss Lászlóné, Mizó Ferenc, Sutyák Mihályné, Párzsa László (Békéscsaba), Békési Mihály (Bélmegyer), Diósné Csontos Julianna (Békés), Horváth Imre (Orosháza), Mindzsák Erzsébet, Csonka György (Gyula), Győri Sándor (Csorvás), Orodán Istvánné (Sarkadkeresztúr), Nagy Józsefné (Kötegyán), Kunos Sándorné, Zsurka Jánosné (Orosháza), Kovács Sándorné, Faránki János (Szeghalom), Jónás Györgyné (Körösladány), Himmer Imréné (Dévaványa), Hricsovinyi Józsefné (Mezőmegyer).

A megyei Idősek Világnapja és II. Kolbászolimpia csapatai és vendégei a késő délutánig folytatták az önfeledt, vidám hangulatú szórakozást, többször énekelve „nem nem nem, nem nem nem, nem megyünk mi innen el … „ majd a végén így köszöntek el: jövőre egészségesen ugyanitt.

 

« Vissza a hírekhez