BÉKÉS MEGYEI NYUGDÍJAS EGYESÜLETEK SZÖVETSÉGE

kezdőoldal
          

Idősek Világnapja és kolbászolimpia a CsabaParkban

Közzétéve:  2017-10-24

Pár hete, október 07-én (szombaton) került sor megrendezésre  - hagyományteremtő szándékkal – a Békés Megyei Nyugdíjas Egyesületek Szövetsége szervezésében a megyei Idősek Világnapja megemlékezésre, valamint a kolbászolimpia kolbászgyúró versenyre, mely rendezvénynek a Csaba Park adott helyett.

Az eseményre meghívást kapott a megyei szövetséghez tartózó 55 település 96 nyugdíjas szervezete, ahonnan több mint 450 fővel képviselték magukat a helyszínen. A rendezvény kitűnő hangulatát még a rendezvényünkkel időben a szomszédban vendégeskedő cirkusz sem zavarhatta.

A rendezvény reggel látvány disznóvágással kezdődött, ahol a látnivalók mellett helyben készített sült vért is kóstolhattak a vendégek, valamint megízlelhették a támogató Árpád Pálinkaház jóvoltából az ízletes birsalma pálinkát is.

A kolbászgyúrásra benevezett 17 csapat már türelmetlenül várta a számukra kisorsolt asztaloknál, hogy bemutassák tudásukat. A kolbászgyúró verseny  sajátos, precíz előkészületek és érdeklődés mellett elkezdődött.

A kolbászgyúrás időtartama alatt a nagyszú vendégsereg a megye kitűnő amatőr népitáncos és dalos csoportjainak és szólóénekeseinek műsorát hallgathatta, valamint megcsodálhatta a számos kiállító kézműves portékáit, és kézműves bemutatókat tekinthettek meg.

A megyei Idősek Világnapja és kolbászolimpia rendezvény fővédnöke és támogatója Hanó Miklós Békéscsaba város alpolgármestere, országgyűlési képviselő volt.

A kolbászgyúrás befejeztével a leadott minták alapján a helyi zsűri megkezdte értékelését, melybe beszámított az egész munkavégzés látványos folyamata, kiemelve az asztalok díszítettségét is. Míg a zsűri elvonult értékelni a rendezvény gördülékenyen, zökkenőmentesen az idősek világnapi megemlékezéssel folytatódott.

Délben került sor a megyei Idősek Világnapja ünnepségre, mely alkalomból ünnepi beszédet mondott Zalai Mihály a Megyei Közgyűlés elnöke, majd Herczeg Tamás békéscsabai tanácsnok mondott köszöntőt.

Az ünnepségen Szrenka Pálné a Békés Megyei Nyugdíjas Egyesületek Szövetsége elnöke 17 főnek adott át elismerést, oklevéllel és ajándéktárggyal jutalmazva a legaktívabb, legtöbbet dolgozó, a huzamosabb időn át önkéntes munkát végző megyei egyesületi tagokat.

Az ünnepség után közös - az alkalomhoz illően hurka, kolbász, cigányka menüsorú - vidáman hangulatban elfogyasztott ebéd dukált.

Ebéd után elérkezett a kolbászolimpia várva várt eredményhirdetése, amikor a zsűri kihirdette a végeredményt. Az első három helyezett serleggel lett jutalmazva, a további helyezettek ajándékkosarat, vastag és vékony szárazkolbászt és természetesen oklevelet vehettek át a számtalan támogató szponzor jóvoltából. Az első alkalommal került átadásra a kolbászolimpia most alapított vándorserlege is, amely emelte az eredményhirdetés és a rendezvény sikerét.

A rendezvény késő délutánig folytatódott önfeledt, vidám hangulatban, amihez a kitűnő mulatós zenész biztosította a jó hangulatot.

„Sok éven keresztül vettünk részt a Csabai Kolbászfesztivál kolbászkészítő versenyén, most azonban úgy gondoltuk, hogy a saját, megyei Idősek Világnapja alkalmából mi magunk rendezzük meg a kolbászolimpiát is. Nagyon sok tagszervezetünk van Békés megyében, ezidőtájt úgyis összejönnének, már csak azért is, hogy találkozzunk, beszélgessünk, szórakottunk kicsit, hisz az ilyen saját rendezvényeknek hatalmas közösségépítő erejük van. Most ezt kötöttük össze egy kis házi kolbászolimpiával, kolbászgyúrással „ – tudtuk meg Szrenka Pálnétól a megyei szövetség elnökétől, a helyszínen a médiáknak adott nyilatkozatából.

A számtalan személyes és telefonos visszajelzés azt mutatta, hogy a világnapi ünnepség és kolbászolimpia remekül sikerült, ezért a Békés Megyei Nyugdíjas Egyesületek Szövetsége – hagyományteremtő szándékkal – a következő években is önállóan szeretné megrendezni ezt az eseményt.

 

 

« Vissza a hírekhez