BÉKÉS MEGYEI NYUGDÍJAS EGYESÜLETEK SZÖVETSÉGE

kezdőoldal
          

Idősek Világnapja és a VI. Kolbászolimpia - 2022. október 1.

Közzétéve:  2022-10-19

Október első szombatján rendezte meg a Békés Megyei Nyugdíjas Egyesületek Szövetsége az Őszutó Fesztiválját, amely keretében az Idősek Világnapja és a már hagyományos VI. Kolbászolimpia volt a két főszereplő Békéscsabán a Csaba Park rendezvénycsarnokában.

A megyei szövetséghez tartozó nyugdíjas szervezetek képviselőit Szrenka Pálné Erzsike köszöntötte, és kiemelte, számukra minden nap világnap, mert nap mint nap foglalkoznak a hátrányos helyzetűekkel, az elesettekkel, a rászorulókkal, de nem feledkeznek meg a közös összejövetelek rendszeres megszervezéséről sem. Teszik mindezt ők, önkéntes munkában, egy olyan megyei szövetségen belül, amely az elmúlt évben ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját és jelenleg is közel száz nyugdíjas szervezetet képvisel.

A precíz előkészítést követően elsőként kezdetét vette a VI. Kolbászolimpia a benevezett megyei nyugdíjas szervezetek 26 gyúró csapata részvételével. A csapatok az alapanyagokat egységesen helyben vehették át, míg a kolbászkészítéshez szükséges felszereléseket, az egyénileg előkészített belevalókat hozniuk kellett. Hozták a gyúrás mellett nagy gonddal összeállított egyéni felszereléseket, asztaldíszeket, dekorációkat is.

A formaruhákra, higiéniára, és a dekorációra is nagy gondot fordítottak, mivel a szakmai zsűri ezt is figyelemmel kísérte.

Az elkészült egyedi ízesítésű vékonykolbász remekművekből, a kisütött 25 centiméteres rejtett jelölésű darabokból szakértő zsűri választotta ki a díjazottakat. A szakmai zsűri tagjai voltak: Hegyi Béla mesterszakács Békéscsabáról, valamint Szatmári Gyula és Barabás János mesterszakácsok Gyuláról.

Az egész napos jó hangulat felelőse Petneházi Géza zenész volt, míg az ebéd előtti jó hangulatról a sztárfellépő Alex Tamás táncdalénekes gondoskodott a szépszámú, több mint 470 fős közönségnek. A kiemelkedő hangulatú műsor után a közös ebéd menüjéből nem hiányozhatott a hagyományos csabai kolbász sem.

Ebéd után a himnusz közös eléneklése után az Idősek Világnapi ünnepség köszöntőkkel kezdődött el.

A rendezvényt és a megjelenteket a fővédnök Herczeg Tamás országgyűlési képviselő meleg szavakkal köszöntötte, majd Szegedi Balázs a Békés Megyei Önkormányzat alelnöke, valamint Nyikora Péterné NEA Kollégiumi tag, és Herczegné Számel Annamária a Békés Megyei Civil Szolgáltató Központ vezetője köszöntött.

A világnap egyik fő feladata, hogy ráirányítsa és felhívja a környezetünkben élők figyelmét a szépkorúakra, ezt tartja szem előtt a megyei szövetség. A tagszervezetek részéről javasolt, hosszú ideje kiemelkedő munkát végző tagok közül 26 főnek nyújtott át elismerő oklevelet és tárgyjutalmat a nagyszámú megjelent vendégek előtt.

Ezt követően került sor a VI. Kolbászolimpia eredményhirdetésére, ahol a zsűri a részletes szakmai indoklások mellett hirdette ki döntését.

A benevezett csapatok mindegyike arany emlék medált és oklevelet kapott. A zsűri döntése alapján az első három helyezett díszoklevelet és vésett serleget, valamint a különdíjasok is oklevelet és vésett serleget kaptak. A hagyományokhoz híven, idén is az első helyezett vihette haza a méretes vándorserleget, amely minden évben az első helyezett privilégiuma.

A VI. Kolbászolimpia helyezettei:

1 helyezett: Nyugdíjas Érdekvédelmi Egyesület, Sarkadkeresztúr,
2. helyezett: Nyugdíjas Klub, Mezőmegyer.
3. helyezett: Nyugdíjas Érdekvédelmi Egyesület, Békés.

Különdíjas: Nyugdíjas Egyesület, Gerendás, valamint a Határőr Nyugdíjas Egyesület II. csapata Orosházáról és a Lencsési Nyugdíjas Klub Békéscsabáról.

A rendezvény támogatói voltak:

A Miniszterelnökség, a Nemzeti Együttműködési Alap, a Bethlen Gábor Alapkezelő, a Békés Megyei Önkormányzat, a Békés Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ, Békéscsaba Megyei Jogú Város, Stonehenge Bankház Kft. és a Nyugdíjasok Szociális Fóruma.

A rendezvényről készült galériánkat ide kattintva tekintheti meg.

 

« Vissza a hírekhez