BÉKÉS MEGYEI NYUGDÍJAS EGYESÜLETEK SZÖVETSÉGE

kezdőoldal
          

IDŐSEK VILÁGNAPJA -"Őszutó Fesztivál"- III. KOLBÁSZOLIMPIA, Békéscsaba-CsabaPark, 2019. október 05.

Közzétéve:  2019-11-05

Évek óta folyamatosan megmozgatja Békés megye nyugdíjasait az Őszutó Fesztivál, melynek legutóbbi – október 5-i – alkalmára is közel félezren látogattak el.
Békéscsabán a CsabaPark Rendezvénycsarnokában megtartott Őszutó Fesztiválnak két fő programja volt: az egyik a harmadik alkalommal életrehívott Kolbászolimpia, valamint az Idősek Világnapja esemény megünneplése.
A fő attrakció a Kolbászolimpia volt, mely évről évre egyre népszerűbb, hiszen az idén már huszonöt háromfős gyúrócsapat közül kellett kiválasztani a legjobbat.
Szrenka Pálné a Békés Megyei Nyugdíjas Egyesületek Szövetsége elnöke, aki a nagyrendezvény konferansziéjaként elmondta, ez a nap az időseknek, az idősekről szól, melyet ezúttal is igyekeztek tartalmas programokkal megtölteni.

A fesztivált Dr. Gulyás György a Békés Megyei Kormányhivatal Békéscsaba Járási Hivatalának hivatalvezetője nyitotta meg. Müller János a Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnökhelyettese méltatta azt a munkát, amit az önkéntesek egész évben végeznek. A rendezvényt Tolnai Péter a Békés Megyei Önkormányzat alelnöke is köszöntötte, megtisztelve jelenlétével az Őszutó Fesztivált. A jókedvről és a jó hangulatról Petróczki Csaba táncdal és nótaénekes, illetve Petneházi Géza zenész gondoskodott. A Deák János vezette Csanádapácai Dalkör operett dalokkal kedveskedett a népes hallgatóságnak.

A rendezvény idén ugyan látvány disznóvágás nélkül, de a hagyományokhoz híven a nagy érdeklődéssel várt sültvér kóstolással kezdődött, melyhez Mizó Ferenc a megyei szövetség kultúrális referense kínálta a békéscsabai Árpád Pálinkaház Manufaktúra által felajánlott kitűnő minőségű szilvapálinkát.

A kóstoló után a szervezők kiosztották a megyéből benevezett huszonöt csapatnak a kolbászgyúráshoz a nyers húst, a töltéshez szükséges mennyiségű kolbászbelet, amit saját eszközeikkel, felszereléseikkel, egyedi fűszereik felhasználásával gyúrtak. A különlegesen szépen feldíszített asztalokon a gyúrást öröm volt nézni is a szépszámú érdeklődőnek, amelyeket a zsűri külön is elismert a csapatok munkájának értékelésekor.
A darálás, fűszerezés, gyúrás, töltés után az elkészült kolbászokból csapatonként egy-egy mintát kisütöttek, amiket zsűri különféle szempontok alapján értékelt.
Az ez évi szakmai zsűri a békéscsabai Kolbászklubból Szabó Ilona, Regős László, és Varga János voltak, akik a kolbászklub alapító tagjai.

A gyúrást követően Szrenka Pálné Erzsike a szövetség elnöke köszöntötte a huszonkét legaktívabb megyei önkéntes segítőt, akiknek ajándékkal igyekeztek megköszönni az odaadó, segítő munkájukat.
Az elnökasszony elmondta, ha a megyei szövetségnek nem lennének ilyen tagszervezetei és ilyen segítői, akkor nem működnének. Az elismertek a nyugdíjas közösség érdekében kifejtett áldozatos munkáért elismerő oklevelet vehettek át.
A jóízűen elfogyasztott disznótoros ebéd után, a kisütött kolbászmintákat a szakmai zsűri kóstolta, értékelte és részletes indoklás mellett kihirdette az eredményeket.
A Békés Megyei Nyugdíjas Egyesületek Szövetsége alapított egy vándorserleget, melyet a Kolbászolimpia legeredményesebb csapata nyer el egy évre. 2019-ben a Lencsési Nyugdíjas Klub Békéscsaba nevét vésték fel a díszserlegre.
A második helyen a Városi Nyugdíjas Egyesület Békéscsaba egyes számú néptánccsoport csapata végzett, míg a harmadik helyen a Komádiból érkezett Aranykor Nyugdíjas Klub „Bihari Böllérek” egyes számú fiúcsapata végzett, akik gyönyörű vésett serleget és elismerő oklevelet vehettek át.
A szakmai zsűri és a megyei szövetség a remek kolbászkészítőket különdíjban is részesítette egy-egy vésett serleggel és oklevéllel.
Különdíjasok lettek: Sarkadkeresztúri Érdekvédelmi Nyugdíjas Egyesület, Tótkomlósi Nyugdíjas Klub, a Komádi „Bihari Böllérek” lánycsapata, Gerendási Nyugdíjas Egyesület, Békéscsaba Városi Nyugdíjas Egyesület, Sarkadi Nyugdíjas Érdekvédelmi Egyesület, Orosházi Nyugdíjas Érdekvédelmi Egyesület.

A nagyrendezvényünk támogatásáért köszönetet mondunk a Nemzeti Együttműködési Alapnak, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek, a Miniszterelnökségnek, a Békés Megyei Önkormányzatnak, a Nyugdíjasok Szociális Fórumának, Müller Jánosnak, Makra Tibor Biharugra polgármesterének, a Békéscsabai Vagyonkezelő Zrt. igazgatójának Kozma Jánosnak, a CsabaPark igazgatójának Fodor Gábornak és munkatársainak, a békéscsabai Árpád Pálinkaház Manufaktúra tulajdonosának Nagy Árpádnak, valamint a Békés Megyei Nyugdíjas Egyesületek Szövetsége munkáját segítő önkéntes munkatársaknak.

 

« Vissza a hírekhez