BÉKÉS MEGYEI NYUGDÍJAS EGYESÜLETEK SZÖVETSÉGE

kezdőoldal
          

Békés megyei járások kulturális találkozója: NÉPDALKÖRÖK és SZÓLÓÉNEKESEK versenye - 2018. május 13. - Békés

Közzétéve:  2018-05-23

Már kora reggel folyamatosan érkeztek a fellépők és kísérőik, hogy szurkolhassanak a kedvenceiknek, biztassák őket és a fellépők egy csodálatos napot szerezzenek a lelkes közönségnek. A folyosót és a nagyterem sorait színes népviseletben és hagyományos öltözetben fellépő szépkorúak sokasága lepte el.
A rendezvény a Himnusz elhangzása és közös eléneklése után vette kezdetét.
Szrenka Pálné Erzsike a megyei szövetség elnöke, a NYOSZ alelnöke, valamint a Magyar Kultúra Lovagja megtisztelő cím tulajdonosa köszöntötte a megjelent fellépőket, kísérőket, a támogatókat. Külön köszöntötte a megyei szövetség aktív elnökségi tagjait, akiknek odaadó önkéntes munkája nélkül a rendezvény nem valósulhatott volna meg. Kihangsúlyozta, hogy a rendezvény célja az, hogy lehetőséget biztosítsanak a dalköröknek és szólóénekeseknek a bemutatkozásra, a tudásuk összemérésére, hagyományaik ápolására.
Méltatta a rendezvény évenkénti népszerűségét, a nyugdíjas társadalom tagjainak aktivitását, valamint köszönetet mondott a fellépőknek és az őket felkészítő vezetőknek, szakembereknek.
A rendezvényt Tolnai Péter a Békés Megyei Önkormányzat elnökhelyettese nyitotta meg, aki szívhez szólóan biztatta a koránt sem tinédzser korosztályt, akik példásan őrzik hagyományaikat és azt bemutatják nekünk. A megyei önkormányzat minden évben támogatja a szövetség odaadó kulturális tevékenységét, a nyugdíjas korosztály számára rendezett megyei rendezvényeit.

A találkozó szakmai zsűrije: Királyné Fehér Ágnes zsűri elnök, valamint Barna Zoltán és Száváné Pálfi Ilona volt, akik nem voltak könnyű helyzetben, hiszen az elmúlt évihez hasonlóan a fellépők többsége mind magas szintű előadással lepte meg a zsűrit  és a közönséget. A zsűri nagy rutinnal folyamatosan értékelt, hiszen többségében ismerve a megyei fellépőket, ismerve elmúlt évi tudásukat, mindez összehasonlítási alap is volt a minősítésék odaítélésénél.

A találkozón 36 fellépő (15 hagyományőrző kórus, 21 fő szólóénekes) örvendeztette meg a közönséget. A közel öt órás programon bemutatott produkcióikat a szakmai zsűri kiemelt arany, arany, ezüst és bronz kategóriákban értékelte.

A zsűri elnök részletes szakmai értékelése után a fellépők a megyei elnök asszonytól vehették át a minősítések elismerő okleveleit és az ízléses egyedi tárgyjutalmakat.
A fellépő hagyományőrző kórusok minősítései: kiemelt aranyat 2, aranyat 9, ezüst minősítést 4 csoport ért el.
A szólóénekesek minősítései: kiemelt aranyat  2, aranyat 7, ezüstöt 9, bronz minősítést 3 versenyző ért el.

A rendezvény közös énekléssel és fotózással ért végett.  Külön köszönet illeti a nagyrendezvény fáradhatatlan egész napos moderátori, konferansz feladataiért Szrenékáné Erzsikének, akinek közreműködésével egy élményekben gazdag, eseménydús napot zárhatott minden fellépő és vendég egyaránt.

 

« Vissza a hírekhez